donderdag, 09 januari 2014

Huisvestingsconcept, Groesbeek

Geschreven door

Adelbrecht-Windekind is een Jenaplanschool voor basisonderwijs, Carolus is een school voor speciaal basisonderwijs hadden een duidelijke vraagstelling: Het ontwikkelen van een vernieuwend huisvestingsconcept gericht op het stimuleren en ondersteunen van zowel de onderwijskundige ontwikkeling van elk der scholen, als van goede samenwerkingsvormen tussen regulier en speciaal basisonderwijs. 

De opdracht omvat

  • Het uitwerken van het onderwijs- en zorgconcept van beide scholen afzonderlijk;

  • Het op basis daarvan uitwerken van een samenwerkingsconcept tussen de beide scholen.;

  • Het vertalen van het resultaat naar een huisvestingsconcept en programma van eisen.

Resultaat

  • Een door beide partijen gedragen huisvestingsvisie en toekomstig samenwerkingsconcept;

  • Een samenhangend pedagogisch concept en gebouw voor bao en sbao

  • Een programma van eisen met vlekkenplan dat gebruikt is voor de behandeling van de aanvraag bij de gemeenteraad, alsmede door de architect voor het uiteindelijk ontwerp.

Bijzonderheden

De opzet van de nieuwe huisvesting biedt beide scholen een perfecte mogelijkheid om ervaring op te doen met thuisnabij onderwijs en de mogelijke vormen van samenwerking tussen speciaal basisonderwijs en een reguliere school. De situatie biedt experimenteerruimte voor inclusief onderwijs en de mogelijkheid om over en weer tot tijdelijke plaatsingen te komen en daarmee onderwijs en zorg op maat van elke individuele leerling te bieden.

"De opdracht aan M3V was geen gemakkelijke. Een basisschool samen met een SBO school vallend onder twee besturen onder één dak brengen is al moeilijk, maar zeker wanneer er ook nog rekening gehouden moet worden met het onderwijs- en zorgconcept van de scholen afzonderlijk. M3V nam de opdracht aan en heeft werkelijk op voortreffelijke wijze twee teams tot elkaar gebracht. Door bij de start langdurig stil te staan en meer tijd te besteden dan gepland bij het onderwijs- en zorgconcept is men tot een goed huisvestingsconcept gekomen. Een huisvestingsconcept gericht op de toekomst dat niemand bij de start van het project voor mogelijk hield, omdat de scholen toen nog erg op zichzelf gericht waren. Met dit huisvestingsconcept heeft de architect een geweldig gebouw kunnen ontwerpen, dat voldoet aan de visies van de teams en waar men met plezier in werkt. Wanneer je in deze open school loopt valt het totaal niet op dat er een basis- en SBO-school in ondergebracht zijn."

- Henk Gouka, Algemeen Directeur Stichting Primair Onderwijs Groesbeek (SPOG)

Super User

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.