dinsdag, 08 juni 2010

Arnhem, Het Prisma

Geschreven door

Mariëndael in Arnhem krijgt op termijn nieuwbouw, maar wil nu de omslag maken naar een onderwijsconcept waarbij de leerlingen actief bezig zijn met betekenisvolle werkzaamheden in het kader van een goede voorbereiding op een zo zelfstandig mogelijk maatschappelijk functioneren. Het voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met geestelijke en/of lichamelijke beperkingen is volop in beweging. M3V is ingeschakeld om het huidige gebouw aan te passen aan het gewenste nieuwe onderwijs.

Werkwijze

Vanuit een studiedag met het hele personeel is een plan gemaakt waarbij samenwerking door de groepen heen vorm krijgt door gezamenlijk gebruik van groepsruimten. De open en gemakkelijk toegankelijke praktijkruimten zijn dichtbij de groepsruimten geplaatst en de groepen voor de onder-, midden- en bovenbouw liggen bij elkaar. Voor leerlingen die beter functioneren vanuit rust en structuur zijn 2 meer gesloten groepsruimten in stand gehouden.

Het resultaat

Het resultaat is een bruisend, actief onderwijscentrum waarin leerlingen vanuit het dagelijkse werkoverleg aan de werktafel aan de slag gaan met de opdrachten uit hun portfolio. De openheid, de ruimte en de samenwerking zijn inspirerend. Zowel leerlingen als medewerkers ervaren hun nieuwe school als buitengewoon plezierig. En dat met een verbouwing die slechts € 65.000,- heeft gekost.

"M3V is voor ons al meer dan 5 jaar een betrouwbare samenwerkingspartner met veel kennis van onderwijshuisvesting. Naast de ondersteuning bij het opstellen van een integraal huisvestingsplan en diverse financiële vraagstukken, ligt de meerwaarde voor onze organisatie met name in de ondersteuning die M3V biedt bij het omzetten van onze onderwijsvisie naar een visie op huisvesting. In diverse uitbreidings, aanpassings en nieuwbouwprojecten heeft dit geleid tot een passende huisvesting voor onze scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs."
- Hennie Loeffen, De Onderwijsspecialisten

"Het op pad gaan met M3V brengt je naar een stimulerend en inspirerend inrichtingsconcept. Een interactief proces (schoolteam en M3V medewerkers) leidt tot nieuwe ruimtelijke leeromgevingen en een onderwijsvisie verbonden aan een passende huisvesting en inrichting. Resultaat: onderwijsvernieuwing vertaald in een programma van eisen."
- Henk Oostendorp, De Onderwijsspecialisten

Harry Vedder

www.nu.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.