zondag, 10 oktober 2010

Utrecht, Portes

Geschreven door

Portes is een brede welzijnsorganisatie in Utrecht die zich richt op het verbeteren van het sociale leefklimaat en de leefomgeving van alle bewoners binnen haar werkgebied. Zij biedt een breed aanbod aan activiteiten, uiteenlopend van kinderopvang voor de allerkleinsten, kinder- en speeltuinwerk voor de oudere kinderen tot jongerenwerk voor bijna volwassenen, volwassenenwerk en ouderenwerk. 

Vraagstelling

Welke mogelijkheden zijn er om de facilitaire dienstverlening van Portes te vernieuwen en te optimaliseren, zodat de facilitaire dienstverlening in de accommodaties beter en efficiënter is georganiseerd? 

Aanpak

Doel van de opdracht is om op hoofdlijnen een analyse van de bestaande situatie te schetsen en vervolgens een koers voor de toekomst uit te stippelen wat betreft het facilitair beheer. In het kader van deze opdracht is meerdere keren gesproken met medewerkers van Portes (de directie en de medewerkers facilitaire dienst) en heeft een uitgebreide deskresearch van diverse informatiebronnen plaatsgevonden. Tevens heeft een werkbijeenkomst plaatsgevonden met het MT van Portes om de bevindingen en koers voor de toekomst te bespreken.

Resultaat

Op basis van de analyse en de overleggen is geconcludeerd dat de facilitaire dienstverlening van Portes anders ingericht moet worden. Vanwege de beleidsmatige ontwikkelingen (o.a. visie gemeente op beheer), de bezuinigingstaakstelling en het bestaande tekort op de huisvesting moet een andere koers worden ingeslagen, die op hoofdlijnen als volgt luidt: 

  • meer focus op sociaal beheer (hospitality management) omdat dit heel dicht tegen de primaire processen van Portes ligt;
  • meer eigen inkomsten (door betere benutting accommodaties);
  • minder facilitaire dienstverlening, én;
  • minder accommodaties;

samengevat in de titel ‘Beter met minder’. Om deze koers te realiseren zijn een aantal stappen voorgesteld, welke gezet dienen te worden. Hieronder valt, onder andere, het vormgeven van sociaal beheer, het opstellen van een accomodatieplan en strategisch overleg met betrokken partijen. 

Harry Vedder

www.nu.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.