maandag, 10 oktober 2011

Ede, Het Streek

Geschreven door

Ontwikkeling van intersectoraal vmbo onderwijs

In opdracht van de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek is een workshop georganiseerd om te komen tot een huisvestingsbeeld voor de intersectorale vleugel van de bovenbouw vmbo BB en KB. De docenten moesten op basis van de workshop tevens een beeld krijgen van de mogelijkheden en werkwijze binnen het intersectorale vmbo programma Dienstverlening & Commercie.

Werkwijze

In de workshop is gewerkt met de brede intersectorale opdracht Een kijkje in andermans keuken, een levensechte opdracht die uitstekend past bij het onderwijskundig profiel van de school. Binnen de context van deze opdracht kunnen allerhande werkzaamheden van het programma Dienstverlening & Commercie worden uitgevoerd. Na analyse van de voorbeeldopdracht is gezamenlijk het leertraject ontworpen dat de leerlingen tijdens de uitvoering van Een kijkje in andermans keuken doorlopen. De deelnemers werden hierbij aangesproken op hun specifieke vakdeskundigheid, maar verkenden tegelijkertijd de mogelijkheden om leerstof en vaardigheden uit verschillende vakgebieden geïntegreerd aan te bieden. Vanuit de contouren van de dynamische leeromgeving die zo verrezen, is de overstap gemaakt naar de vormgeving van de intersectorale onderwijsleeromgeving.

Resultaat

Op deze wijze is een breed, intersectoraal project ontworpen, een soort routekaart waarlangs de leerling op zijn individuele leerpad binnen de opleiding kan reizen om kennis en competenties te vergaren en te ontdekken waar mogelijkheden liggen voor specialisatie. Om het brede scala aan intersectorale werkzaamheden te kunnen huisvesten, is een inrichtingsconcept opgesteld van de leer-/werkruimte voor de intersectorale vleugel.

"Ik kijk met veel genoegen terug op zowel de voorbereiding van de workshop als op de uitvoering en het nawerk. In zeer korte tijd is door Elisabeth een zeer efficiënt programma in elkaar gezet. Jullie hadden meteen door welke concrete vraag moest worden beantwoord. Op creatieve wijze is vervolgens een plan uitgevoerd waarbij de docenten zeer intensief zijn ingezet. Hun creativiteit is aangeboord en het was opmerkelijk hoe betrokken men was en hoeveel ideeën in korte tijd werden gegenereerd. Met die ideeën in het hoofd is vervolgens gekeken naar de werkplekken die nodig zijn om zo’n intersectoraal programma uit te kunnen voeren. Dat resulteerde in zones die Chris vervolgens heeft omgezet in een zeer bruikbare ruimte indeling. Echt een bruikbaar snelkook concept! Waarvoor nogmaals dank."
- Jan Haasjes, directeur vmbo/pro

Harry Vedder

www.nu.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.