vrijdag, 23 oktober 2009

Windkracht 5

Geschreven door

De gemeente Rosmalen is onlangs opgegaan in de gemeente Den Bosch, waarbij de nieuw te realiseren Vinex-wijk ‘ De Groote Wielen’ beide kernen met elkaar zal verbinden. Binnen deze nieuwe wijk bestaat de behoefte aan de vestiging van 2 basisscholen: de katholieke basisschool Wittering.nl en een openbare basisschool (met Jenaplan-Plus onderwijs) met ieder een specifiek onderwijskundig concept.

De doelstelling

De wijk krijgt een levensloopbestendig karakter, wat betekent dat flexibele voorzieningen gerealiseerd worden waarmee relatief eenvoudig op veranderende maatschappelijke behoeften kan worden ingesprongen. M3V heeft in dit kader de opdracht gekregen een plan van eisen te ontwikkelen voor een multifunctionele accommodatie (MFA), waarin beide scholen worden gehuisvest, zodanig dat het stedenbouwkundig goed past in de wijk. Deze MFA zal fungeren als kloppende hart van de nieuwe wijk en huisvest tevens een wijkcentrum, een peuterspeelzaal, een sportzaal inclusief eerstelijns zorg, commerciële voorzieningen en daarnaast kinderdagopvang.

De uitdaging

Het realiseren van de MFA waarin alle partijen met een gezamenlijke op de wijk gerichte ambitie samenwerken met daarbij:

(1) het ontwikkelen van een ruimtelijk concept waarin samenwerking gefaciliteerd wordt.

(2) het op gelijke wijze laten profiteren van beide scholen van de mogelijkheden die de ligging biedt, inclusief een zodanige modulering dat de huisvesting van scholen onderlinge uitwisselbaar is (d.i. moeiteloze omschakeling bij verschillen in de groei van leerlingenaantallen).

De oplossing

Een frontoffice is gerealiseerd waar gezamenlijke activiteiten van de partijen worden ondergebracht. Tevens is de accommodatie deskundig multifunctioneel van opzet dat moeiteloze aanpassing aan gestelde eisen mogelijk is. Hiervoor is een stedenbouwkundige invulling gevonden waarover alle partijen enthousiast zijn.

Op vrijdag 23 oktober 2009 is de multifunctionele accommodatie Windkracht 5 in De Groote Wielen officieel geopend door wethouder Bart Eigeman.

 

Harry Vedder

www.nu.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.