maandag, 12 november 2018

Haarlem: onderwijshuisvesting nieuwe stijl

Geschreven door

Haarlem is onderdeel van de Metropool Regio Amsterdam en groeit snel. De komst van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) geeft de ontwikkeling en groei een extra impuls. Dus ook grote veranderingen in de onderwijsvraag. En dus is een nieuwe en toekomstbestendige visie op onderwijshuisvesting hard nodig.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Samenvatting/Hoofdlijnen

  • Ontwikkelen meerjaren groeiperspectief voor de huisvesting van scholen;
  • Het faciliteren van passende huisvesting voor de scholen in Haarlem:
    • passend wat betreft leerlingenaantallen;
    • passend wat betreft onderwijsconcepten;
    • passend wat betreft technische vereisten.

Metropool regio Amsterdam groeit

ema logo

Haarlem groeit als onderdeel van de Metropool Regio Amsterdam snel. De komst van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) draagt daar zeker aan bij. Haarlem is een aantrekkelijk woon-, werk-, leefomgeving. De groei van de gemeente betekent ook een toenemende behoefte aan onderwijshuisvesting. In de Woonvisie van de gemeente is rekening gehouden met circa 10.000 nieuwe woningen. Met de groei is sprake van een toename van het aantal leerlingen.

leerlingprognose haarlem

De gemeente ontwikkelt een meerjaren perspectief voor onderwijshuisvesting.

Rol M3V

M3V heeft verschillende groeiscenario’s uitgewerkt en heeft daarmee de gemeenteraad ervan kunnen overtuigen dat extra middelen voor onderwijshuisvesting noodzakelijk zijn. Onderwijshuisvesting is door de groeiscenario’s op de politiek-bestuurlijke agenda gekomen.

Het resultaat

Door de uitwerking van de woningbouwopgave is er nu binnen de gemeente een duidelijk beeld ontstaan m.b.t. de onderwijshuisvesting. Deze huisvestingsopgave is inmiddels ook financieel vertaald in het meerjarenbeleid van de gemeente. Er zijn inmiddels middelen beschikbaar gesteld voor de realisering voor aanpassing van de onderwijshuisvesting.

Tijdlijn

kadernota haarlem

Vaststelling van het SHO in 2017 en de vertaling hiervan in het financieel beleid waardoor er daadwerkelijk ruimte is gekomen voor uitbreiding van de voorzieningenstructuur voor het onderwijs.

M3V Team

  • Projectleiding: Krijno van Vugt en Marjolein Wiegman.

Gemeente; diverse afdelingen: onderwijsbeleid, onderwijshuisvesting, stedenbouw, vastgoed, financiën Schoolbesturen voor PO, VO en (V)SO

Meer informatie?

Voor aanvullende informatie of een nadere toelichting, neem contact op met Krijno van Vugt (zie hieronder). Hij staat u graag te woord.

Krijno van Vugt

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.