Onderwijs & integrale huisvestingsplannen

Onderwijs & integrale huisvestingsplannen

Het klinkt vreemd maar naast bevolkingsgroei en een wooncrisis, is in delen van Nederland sprake van krimp. Groei én krimp tegelijkertijd leiden vanzelfsprekend ook tot verschuivingen in de vraag naar maatschappelijke voorzieningen. Ook onderwijsvoorzieningen! Bovendien is het hard nodig te investeren in verduurzaming van schoolgebouwen. Door een voorgenomen wetswijziging zijn gemeenten in de toekomst verplicht om een Integraal Huisvestingsplan op te stellen waarmee het toekomstperspectief voor onderwijsvoorzieningen onderbouwd wordt.

Integraal Huisvestingsplan (IHP)

Met de komst van het verplichte IHP moeten schoolbesturen en gemeenten in overleg afspraken maken over prioritering rondom onderwijshuisvesting. Nadrukkelijk wordt renovatie ook als voorziening in onderwijshuisvesting opgenomen. Renovatie wordt hiermee een volwaardig alternatief voor nieuwbouw. De levensduur van schoolgebouwen moet hierdoor met ten minste 25 jaar verlengd worden.

Ambitieus

Voor het opstellen van een IHP zijn visie, daadkracht en vooral de wil om samen te werken dé cruciale succesfactoren. Je moet bereid zijn over je eigen horizon te kijken, buiten gevestigde denkramen te treden, het collectieve boven het individuele resultaat te stellen en ja, soms moet je over je eigen schaduw heen stappen.

Het verlengen van de ‘life cycle’ van schoolgebouwen heeft raakvlakken met andere ontwikkelingen en projecten. Denk bijvoorbeeld aan het ‘Kilmaatakkoord’, de Stikstofproblematiek en het programma ‘Frisse Scholen’.

Dat alles maakt de totstandkoming van een IHP tot een meer dan ambitieus doel.

M3V helpt!

De vertaling van wetgeving naar lokaal of regionaal onderwijshuisvestingsbeleid is complex: gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting; schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de exploitatie. M3V begeleidt en ontwikkelt maatwerk IHP’s. Een daarvan kwam deze week in het nieuws: Gemeente Almere.

Publicaties

Contact

Voor aanvullende informatie of een nadere toelichting, staat Krijno van Vugt u graag te woord. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Blijf op de hoogte en ontvang 4x per jaar de M3V nieuwsbrief

* noodzakelijke informatie

Contact M3V

Telefoon
085-3010894
e-mail
info@m3v.nl

Amsterdam
Groen van Prinstererstraat 45
1051 EJ Amsterdam
Arnhem
Halsterenstraat 8
6844 HK Arnhem

Over M3V

Wij zijn een team van ambitieuze professionals. Samen met u zoeken wij steeds naar dé beste maatoplossing. Onverwachte en nog onbekende oplossingen gaan wij niet uit de weg, maar deze toetsen wij altijd zorgvuldig op haalbaarheid en realiteit.