Montessori Lyceum Oostpoort Amsterdam

Klaar voor de toekomst.

‘Help mij het zelf te doen.’ Dit motto van het Montessori Onderwijs is nu ook vertaald in de huisvesting.

Het Montessori Lyceum Oostpoort is een dynamische scholengemeenschap die een breed scala aan onderwijsniveaus aanbiedt, van vmbo tot havo/vwo. Deze school, voorheen bekend als het Montessori College Oost, heeft in de loop der jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Oorspronkelijk gericht op vmbo basis/kader, bood de school nu ook ruimte aan 200 havo/vwo leerlingen uit stadsdeel Zuid als onderdeel van de herstructurering van het Montessori Lyceum Amsterdam. Deze herstructurering werd nog interessanter door de samenwerking met de gemeente Amsterdam, die alle vmbo basis/kader techniekopleidingen wilde bundelen in de nieuwe techniekschool TASK. Hierdoor kwam een volledige technische vleugel vrij in het Montessori Lyceum Oostpoort. In deze periode stond M3V klaar om te helpen bij het implementeren van het nieuwe onderwijsconcept in de bestaande ruimte en het herontwerpen van de nieuwe indeling.

Samen met het gepassioneerde team, dat zich volledig inzet voor de leerlingen, heeft M3V diverse workshops georganiseerd om te bepalen hoe het toekomstige onderwijs eruit zou moeten zien, hoe dit past binnen de schoolvisie en wat dit betekent voor de benodigde huisvesting. Hierbij werd niet alleen gekeken naar de functionele aspecten, maar ook naar sfeer en uitstraling. Op basis van het ontwikkelde vlekkenplan is, ook door M3V, een ontwerp gemaakt, dat vervolgens in de markt is gezet. Uitdaging voor de bouwende partij was, dat de verbouwing afgerond moest zijn in de periode van de meivakantie tot het einde van de zomervakantie. En dat is gelukt!

Een lang gekoesterde wens van de school was het creëren van een prachtige ruimte voor grote presentaties. Paradepaardje in de nieuwe vleugel is dan ook het auditorium, uitgerust met geavanceerde technische voorzieningen zoals geluidsapparatuur, dubbele schermen en verduisteringsmogelijkheden. Deze multifunctionele ruimte kan niet alleen worden gebruikt voor podiumvoorstellingen maar ook voor grootschalige presentaties en evenementen. En natuurlijk als collegezaal.

Daarnaast is er een open leercentrum voor havo/vwo leerlingen ontwikkeld met verschillende leerdomeinen. Hierin is niet alleen plek om aan grote groepen les te geven, maar er zijn voldoende mogelijkheden om gedifferentieerd te leren. Op diverse leerplekken is ruimte voor groepsinstructies, individueel leren of kleinschalige samenwerking.

Denken en Doen. Want leren doe je niet alleen met je hoofd maar ook met je handen!

Hoe hebben we dit gerealiseerd?

1. Schitterend Auditorium

De langgekoesterde wens van de school was een grote ruimte voor colleges en presentaties. Met de creatie van het prachtige, multifunctionele auditorium is deze wens in vervulling gegaan. Deze ruimte is niet alleen geschikt voor podiumvoorstellingen, maar biedt ook de ideale ruimte voor boeiende presentaties aan grote groepen en voor ontvangstevenementen.

 

2. Open Leercentrum met Diverse Leerdomeinen

Het Montessori Lyceum Oostpoort zet zich in voor een onderwijsvisie gebaseerd op projectmatig leren, waarbij leerlingen niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook de gelegenheid krijgen om hun ideeën in de praktijk te brengen. Het open leercentrum is ontworpen om deze visie te ondersteunen met ruimte voor grootschalige instructies en knusse plekken voor kleinschalige samenwerking en overleg.

 

3. Inspirerende Vaklokalen voor Beeldende Vorming (BeVo)

De noordzijde van de vleugel herbergt nu drie ruime, prachtige BeVo-lokalen die verschillende werkvormen voor kunstvakken mogelijk maken. Met plafonds van bijna vijf meter hoog en een gelijkmatige lichtinval dankzij het noorderlicht, bieden deze lokalen een ideale omgeving voor creativiteit. De nieuwe LED-verlichting zorgt voor aanvullend licht op de werkplekken waar dat nodig is en er zijn extra werkruimtes op de entresol gecreëerd voor kleinschalig groepswerk.

 

4. Duurzaamheid

De gehele gerenoveerde vleugel is uitgerust met een duurzaam klimaatsysteem dat elke ruimte voorziet van frisse lucht. Gebruikers hebben de vrijheid om het binnenklimaat naar hun voorkeur in te stellen, wat niet alleen gebruiksvriendelijk is maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Het Montessori Lyceum Oostpoort streeft naar een volledig gasloze toekomst, en met de verbouwing van deze nieuwe vleugel is deze ambitie al verwezenlijkt.

5X per jaar de M3V nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang 5 keer per jaar onze nieuwsbrief